Back to All Events

3D-lyssnandet - spatialitet i musik och ljudkonst

EXPERIMENTELL KONSTMUSIK

Folkuniversitetet Stockholm i samarbete med Sound of Stockholm

Under hösten presenterar vi en föreläsningsserie som erbjuder dig som besökare en djupdykning i det samtida konstmusiklivet på ett tillgängligt och socialt sätt. Sex tillfällen då du får möjlighet att besöka verksamheterna och ta del av en fördjupad föreläsning. Sound of Stockholm (SoS) är en sammanslutning av sex olika arrangörsföreningar i Stockholm; Audiorama, Frim, Fylkingen, Föreningen Samtida Musik, SEKT och Studio 53. Tillsammans driver de en årlig festival på Kulturhuset med cirka 35 konserter och föreläsningar inom fältet experimentell konstmusik.

I år går festivalen Sound of Stockholm av stapeln den 4–8 november och spelplatserna är Kulturhuset, Fylkingen och Audiorama på Skeppsholmen. Separat arrangerar föreningarna evenemang inom samtliga nutida genrer: från experimentell electronica, ljud-konst och fri improvisation till nyskriven konstmusik och performance. Varje förening har en tydlig profil inom fältet som belyser den experimentella floran på dess eget sätt.


Datum: 22 september
Tid: 18.00–20.15
Plats: Audiorama, Skeppsholmen
Seminariehållare: Magnus Bunnskog

Audiorama är ett akustiskt specialbyggt rum på Skeppsholmen där publiken omges av 21 högtalare från golv, väggar och tak. Här presenteras hörspel, musik och ljudkonst. Audiorama samarbetar också med universitet, högskolor och andra institutioner som är verksamma inom berörda konstnärliga fält. Under besöket på Audiorama kommer vi tala om vad som är specifikt med det spatiala lyssnandet. Vad innebär det 3-dimensionella lyssnandet (surround) för dig som publik och hur kan man som konstnär utnyttja tekniken för att skapa nya uttryck? Vi kommer även att göra nedslag i ljudkonstens historia för att ge er en kontext till den aktuella samtida ljudkonsten. Under kvällen presenteras relevanta ljudexempel och kvällen avslutas med att vi tillsammans lyssnar på en hel föreställning/ljudverk.


Samtliga arrangemang i föreläsningsserien: 

22/9 Audiorama: 3-dimensionella lyssnandet – spatialitet i musik och ljudkonst

29/9 FRIM - föreningen för fri improvisation: Improvisation – dess natur och praktik

6/10 SEKT: Avantgardet som alternativ konstströmning

13/10 Föreningen Samtida Musik: Från tonsättare till scenen – ett verk kommer till

20/10 Fylkingen: En snabbtur genom 80 år av ny musik och intermediakonst

27/10 Studio 53: Ett ljud blir musik

Earlier Event: September 7
Till Damaskus
Later Event: November 4
Sound of Stockholm 2014