Back to All Events

Till Damaskus

Till Damaskus: Simon J Berger, Ghayath Almadhoun, Marie Silkeberg och Fredrik Schützler. ©Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Till Damaskus: Simon J Berger, Ghayath Almadhoun, Marie Silkeberg och Fredrik Schützler. ©Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jag sålde mina vita dagar på den svarta marknaden och köpte ett hus med utsikt över kriget. Utsikten var så fantastisk att jag inte kunde motstå dess frestelse. Så min dikt vek av från imamens doktrin och mina vänner anklagade mig för isolering. Jag iakttog kriget som den spetälske iakttar människors ögon och jag kom fram till fruktansvärda fakta. Om poesin och den vite mannen. Om invandringens tid till Europa. Om städerna som välkomnar turister i fredstid och mujaheddiner i krigstid. Om kvinnor som lider så mycket i fredstid och blir krigets bränsle i krigets tid. 

Till Damaskus är ett radiostycke baserat på poeterna Marie Silkebergs och Ghayath Almadhouns diktsamling med samma namn. I verket iscensätts den mötesplats boken skriver fram – en mötesplats mellan Europa och Sverige och det Syrien Almadhoun lämnade 2008, och Syrien av idag, en föränderlig mötesplats i den politiska verklighet som sedan följde.

Radioteaterns Marie Wennersten och Lena Samuelsson har, tillsammans med poeterna, vävt samman diktläsning och musik, personliga samtal och syriska ljudbilder.

Ghayath Almadhouns dikter läses av honom själv på arabiska och av skådespelaren Simon J Berger på svenska. Fredrik Schützler spelar stränginstrumentet oud till diktläsningarna.

På Audiorama ges nu en exklusiv förhandslyssning av verket, som även kommer att sändas i Sveriges Radio P1 27/9 kl. 13.30 samt 29/9 kl. 19.03.

I samarbete med Sveriges Radio Radioteatern

TILL DAMASKUS
Av: Ghayath Almadhoun, Marie Silkeberg, Lena Samuelsson och Marie Wennersten
Musik: Fredrik Schützler, oud
Uppläsare: Simon J Berger
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.


Bokmässan 27/9 SR-scenen kl 10.30 – Marie Lundström samtalar med Almadhoun och Silkeberg om skillnaderna mellan poesi i bok-, film- respektive radioform.

Göran Sommerdal recenserar Ghayath Almadhoun och Marie Silkebergs diktsamling Till Damaskus i P1 Kulturnytt:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5781502

Earlier Event: September 5
Noisebud: Open Source Intelligence