Back to All Events

Transistor Sound


  • Inter Arts Center, IAC 29 Bergsgatan Malmö, Skåne län, 214 22 Sweden (map)

Broadcasting from the center of contemporary performing arts /
En utsändning från centrum av den samtida scenkonsten

Transistor är en nystartad festival, vars ambition är att presentera konst som arbetar med olika former av utvidgat berättande för scenrummet. Den konceptuella scenkonsten är i dag gränsöverskridande och det är inte längre skillnad om det är en teaterfestival eller en som har inriktning mot musik, performance eller rörlig bild; konstformerna influeras av varandra och konstnärer är verksamma inom flera olika fält.

Transistor är uppdelad i flera delar:

TRANSISTOR SOUND 31/3–3/4 presenterar hörspel och radioteater – Audiorama, Sveriges Radio Malmö och danska Akt 1 kuraterar tillsammans med festivalen varsin kväll av gemensamt lyssnande på Inter Arts Center. Audiorama kuraterar lördagens föreställningar under Transistor Sound: Eesvensson, Eesvensson och Transit.

TRANSISTOR LIVE består av sex scenkonstpremiärer under tre veckor i april.

Transistor är ett samarbete mellan Teatr Weimar, wlabs, Sveriges Radio Malmö, Audiorama, AKT 1 (DK), Teaterhögskolan i Malmö, Bombina Bombast, Banditsagor samt Inter Arts Center.

DETALJERAT ROGRAM & BILJETTER: TEATR WEIMAR
FACEBOOK EVENT: TRANSISTOR / TRANSISTOR SOUND

“Ny teaterfestival startar i Malmö” – intervju med Teatr Weimars Jörgen Dahlqvist om Transistor


TRANSISTOR SOUND – MALMÖ 31/3–3/4

Torsdag 31/3: Vitsvit – Athena Farrokhzad
Vitsvit speglar ett våld som gömmer sig i vårt språk och samhälle. Hur gliringar, betoningar och blickar sätter sin prägel och får en att känna sig annorlunda. 
Text: Athena Farrokhzad. Regi: Saga Gärde. Ljuddesign: David Gülich
Medverkande: Shang Imam, Karim Rashid, Behrang Miri, Susan Taslimi, Saman Bakhtiari, Mariam Hofvander
Inspelning: Johan Chandorkar och David Gülich. 
Producent: Manal Masri
Från Sveriges Radio Malmö

Fredag 1/4: Den fantastiska resan – premiär!
Den engagerade men utbrända läraren Ulf kämpar för att få sina elever att växa och utvecklas, men blir ständigt begränsad av skolpolitikens fyrkantiga villkor. Plötsligt en dag blir han kontaktad av Motståndsrörelsen, och det blir starten på en helt fantastisk resa… Koncept, text och regi: Carina Ehrenholm.

Fredag 1/4: Hadet – premiär!
Föreställning baserad på texter ur Thorstein Thomsens bok Hadet. I dikterna möter vi Sara, en ung flicka, som under andra världskriget går in i motståndsrörelsen. Dikterna är skrivna i dagboksformat och beskriver Saras liv med både krig och kärlek. Historien är ett nervpirrande drama om en ung flicka som både blir till kvinna och till soldat i kampen mot tyskarna.

Fredag 1/4: Episoder – premiär!
Episoder utspelar sig i ett vintrigt Sverige där gatljus speglar sig i den kalla snön och där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. Det är ett samhälle där det vilar en rädsla och misstankar riktas mot den som är mest utsatt, den som förlorat allt och den som aldrig ägt något. Men när det inre rusar fram står tiden stilla och där är vi alla lika. Episoder kretsar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor och beskriver avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv. Det handlar om den till synes hopplösa drömmen om att vara; inte verka utan att bara vara. Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Carina Ehrenholm.

Lördag 2/4: Eesvensson, Eesvensson
Dramatik möter bildkonst i en interaktiv ljudföreställning, en teaterinstallation, en skulptur med duration. Eesvensson, Eesvensson är en kommentar till integrationsdebatten i Sverige som skuldbelägger istället för att undersöka den rasism som skapar utanförskap. Vi får möta familjen Svensson, föräldrarna Svea och Sven och deras vuxna barn Svenna och Svenne som är på besök, och som en fluga på väggen får vi följa deras konversation om bistånd, charterresande, badrumsrenoveringar och alltför gästvänliga grannar. Av: Nasim Aghili och Björn Karlsson.

Lördag 2/4: Transit
En föreställning som ur tre olika perspektiv belyser det tillstånd som kallas Transit. Ett perspektiv är de personliga historier och erfarenheter olika människor berättar om att befinna sig i ett tillstånd av transit som utgångspunkt. Ur ett annat perspektiv följer vi dvärgen som i sitt ensamma arbete som handelsresande med bil plötsligt inser hur livet har förändrats fundamentalt, på väg ut ur en stad, på väg mot en annan. Ur det tredje och sista perspektivet skildras ett mer abstrakt förhållningssätt till begreppet transit där orden, berättandet vävs ihop så tätt att de inte längre går att urskilja annat än som brus, rus och susande sorl. Tonsättare: Savannah Agger, Ylva Bentancor och Hanna Hartmann.

Söndag 3/4: Det exceptionella ögonblicket då Barbie fick chansen att fly med Ken i den rosa caben, men gav bort chansen till Skipper
Sprutor har sedan länge blivit nödvändiga för att klara av det dagliga lidandet i Barbielådan, nu dör dockorna en efter en. En dag kommer Ken i sin rosa cab, han väljer Barbie till äkta maka. Ken vill rädda Barbie från misären, göra henne frisk och stark och hälsosam – avokadosmoothies och sånt där. Ett villkor finns: ska Barbie bli fri från missbruket måste hon lämna sitt gamla liv och bryta kontakten med sina vänner. Vad ska hon säga till Skipper? Är chansen värd ett brutet systraskap? Och vilket är bäst; att ligga i en familjegrav eller att leva ensam? Text: Anja Grim

Söndag 3/4: ”Vill du ligga med mig? / Ska vi jobba ihop?”
Dani gör en återkommande live-pod som bygger på att hen bjuder in två personer som hen vill ligga och jobba med, för att prata om det. Inför mötet har Dani skickat ut inbjudningar till personerna och berättat om sina tankar om att vilja ligga och jobba ihop. Dani är en ung dramatiker/regissör och samtliga inbjudna gäster är också scenkonstskapare eller aktörer. Koreografer, regissörer, teaterchefer, skådespelare, mimare, frigruppsaktörer osv. Texten är baserad på verkliga citat. Text: Robin N Spegel

Söndag 3/4: Repetitioner
Regissören har fått fria tyglar och ska tillsammans med ensemblen iscensätta en för regissören viktig dröm. Ett kollektivt symboldrama inleds vid ett kraftverk som ska belägras och slutar först i en glödlampa i Salvador Dalís sommarhus i Portlligat. Repetitioner är en monolog om vårt undermedvetna. Text: Martin Bengtsson.

Earlier Event: March 5
Sabine Vogel
Later Event: April 9
Kirsten Reese / Savannah Agger