Back to All Events

Ljudbänken c/o Tensta: Marta Forsberg

  • 13 Elinsborgsbacken Spånga, Stockholms län, 163 64 Sweden (map)
Tonsättaren Marta Forsberg. Foto: ©Selma Grönlund

Tonsättaren Marta Forsberg. Foto: ©Selma Grönlund

Ljudbänken c/o Tensta: Marta Forsberg

I sex veckor strömmar Marta Forsbergs nyskrivna verk ”Chmury / Clouds / Moln” ur en ljudbänk i Erikslundsparken i Tensta. Detta är andra delen i ett treårigt projekt där sex konstnärer inbjuds att skapa ljudkonst för olika platser i Stockholm.

Välkommen till invigningen torsdag 5 april kl 14.00 – invigningstalare är Stockholm konsts chef Mårten Castenfors och tonsättaren Marta Forsberg är också på plats.

Hitta till Erikslundsparken:
Adress: Elinsborgsbacken 13, Tensta (karta).
300 meter till buss 514, hållplats Tensta allé. 
450 meter till T-Tensta, uppgång Tenstaplan.

 

”Chmury / Clouds / Moln”  (2018)

Marta Forsbergs verk ”Chmury / Clouds / Moln” för Ljudbänken i Tensta är ett försök att gestalta ett rum av medfött mellanförskap. Att växa upp med två olika kulturer fast i ett samhälle, förmågan att kunna kamouflera sig och uppträda i olika rum – ”przestają być te, zaczynają być inne” / ”upphör att vara dem, börjar att vara annorlunda”. ”Chmury / Clouds / Moln” är en kärleksförklaring till mellanförskapet, ett tillstånd på samma gång rastlöst och utestängt, som befriande och himmelsvitt.

”Chmury / Clouds / Moln” handlar om mellanförskap. Om att tala olika språk, bära nycklar till olika rum. I mitt fall har jag tre språk:
• Det svenska språket, det första språket.
• Det polska språket, en dyrbar skatt (som jag skämdes för som barn).
• Det engelska språket, kärlekens språk.
Känsloladdade nycklar, som ligger djupt nere i mina fickor. Nycklar som förändras, som jag kramar olika hårt i olika tider. Som jag försökt förneka, bygga upp, älska och förstå.
Det handlar om hur andra ser på mig när jag talar polska, hur annorlunda dom ser på mig när jag byter till svenska. Skifta mellan att vara främling eller jämlike. Språken studsar som bollar inuti mitt huvud, de blandas och fyller i varandra, i ständig förändring.

Verket är ett kollage bestående av texter av poeterna och författarna Wisława Szymborska, Virginia Woolf och Karin Boye. Texterna har det gemensamt att de på olika sätt skildrar moln, himmel och stjärnor.

Marta Forsberg är tonsättare, ljudkonstnär och musiker inom installationskonst och elektronisk musik. Under de senaste åren har hennes arbete kretsat kring utforskande av rumslighet och intimitet i musik och framförande. Det handlar om att skapa trygga rum för sig själv, men också för andra. 

martaforsberg.com 
konstmusiksystrar.se


Ljudbänken

Ljudbänken är ett tillfälligt och ambulerande konstprojekt med fokus på Stockholms ytterstadsområden. Det är ett samarbete mellan Stockholm konst och Audiorama, ett rum för ljudkonst, som initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst och musik. Svenska och internationella ljudkonstnärer är inbjudna att producera ett platsspecifikt verk var som monteras i ljudbänken. Sammanlagt blir det sex konstnärer. 

Stockholm konst gav designern och möbelformgivaren Jonas Wahlström uppdraget att tillverka en bänk som kan rymma uppspelningsutrustning samt möjligheter till drift. Träet i bänken kommer från almar i Humlegården, en tanke är att bänken vid något tillfälle ska kunna placeras där.

Ljudbänken aktiveras och visas en gång på våren och en gång på hösten, sex veckor vardera på olika platser i Stockholm. 

Ljudbänken invigdes i Sätradalsparken, 30 november 2017.

 

Kontakt Audiorama:  
Magnus Bunnskog
Konstnärlig ledare
08-611 25 22 (vxl) 
name.surname [at] audiorama.se

Kontakt Stockholm konst: 
Frida Cornell
Curator och projektledare
08-508 31 336
name.surname [at] stockholm.se


stockholmkonst.jpg
 

Stockholm konst arbetar för och med stockholmarnas egen konst. 
www.stockholmkonst.se

Earlier Event: March 27
Moondog – mystiker med mörkerseende
Later Event: April 21
Kulturnatten 2018: ”Transit”