Back to All Events

Moondog – mystiker med mörkerseende

Louis Hardin alias "Moondog". ©Stefan Lakatos.

Louis Hardin alias "Moondog". ©Stefan Lakatos.

Moondog – mystiker med mörkerseende

Exklusiv lyssning av Marie Wennerstens P2-dokumentär ”Moondog – mystiker med mörkerseende”. Fri entré!

Kl 17: Dörrarna öppnas
Kl 18: Dokumentären ”Moondog – mystiker med mörkerseende”
Kl 19: Mingel och bar

”Moondog – mystiker med mörkerseende” är en P2-dokumentär av Marie Wennersten, där spridda nedslag i Moondogs 60-åriga tonsättarliv låter en större bild växa fram. 

Under mer än 30 år var Moondog (Louis Hardin) en av New Yorks verkliga profiler. Från slutet av 40-talet till mitten av 70-talet höll han till i hörnen av 6:e avenyn och 53:e eller 54:e gatan. Ibland spelade han på sin egenuppfunna trimba eller deklamerade sin poesi och filosofi, andra dagar stod han blick stilla, med vikingahjälm på huvudet, spjut i handen och skägg ner till midjan, som ”The Viking of 6th Avenue”.

Moondog var sedan tonåren blind och skrev både poesi och musik i punktskrift där han satt på gatan. Under perioder var han hemlös, och många förbipasserande såg en utsatt gatumusiker och tiggare. Få visste vilken mångfacetterad kompositör han var.

Han hyllades av och hyllade jazzmusiker som Charlie Parker och tonsättare som Philip Glass vilken han också bodde hos en tid och spelade med. Den sista delen av sitt liv tillbringade Moondog i Tyskland, och därifrån gjorde han flera konsertresor till Sverige.

Moondog gick bort 1999 men hans musik är starkt närvarande än i dag.

I Marie Wennerstens dokumentär berättar Moondog själv om sitt komponerande, sin tro på talmystik och sin vilja att skapa ett allkonstverk inspirerat av den nordiska mytologin.

Vi får också höra musikerna Stefan Lakatos, Carl Myrén och Iiris Viljanen, Peter Lönnerberg och Amaury Cornut nysta i vad det är som gör hans musik så säregen.


"Moondog – mystiker med mörkerseende"
Radiodokumentär av Marie Wennersten från 2018.
Premiärsändes i Sveriges Radio P2, söndag 18 mars 2018.
Språk: Svenska och engelska. 
Intervjuade i programmet: Jacob Alberts, Iris Viljanen, Peter Lönnerberg, Stefan Lakatos, Amaury Cornut, Carl Myrén.  
Svensk röst som Philip Glass: Magnus Berg.  
Svensk röst som Moondog: Jari Hänninen. 
Intervjubitar ur radioprogrammet ”Nattövning” av Peter R Meyer och Stefan Lakatos, Sveriges Radio 1981.

Marie Wennersten är utbildad på Radiolinjen vid Dramatiska Institutet, och har kurser bakom sig på Kungliga Konsthögskolan, EMS och Psykosyntesakademin. Hon har sedan 2005 varit producent och regissör vid Radioteatern/SR Drama, och har senast haft ett uppdrag som programutvecklare på P2 Dokumentär. 2001 startade hon SRc, ett webb-baserat projekt för experimentell radio som hon var konstnärlig ledare för under många år. Där gjorde över 250 konstnärer, musiker, författare, programmerare, DJ:s, interaktionsdesigners, ljudkonstnärer, journalister och tonsättare radio på andra sätt.

P2 Dokumentär sänder dokumentärer med fokus på musik, musiker och musikens roll i vår omvärld.

Under 2017 turnerade konstnären och musikern Stefan Lakatos med Iwan Gunawan och hans ensemble Kyai Fatahillah, en traditionell gamelan orkester från Java. De spelade Moondogs musik på bland annat The Barbican Center i London, Berghain i Berlin och Ancienne Belgique i Bryssel.

 

Earlier Event: March 18
Workshop: Komponera ett hörspel!