Back to All Events

Ljudbänken #4: Hökarängen


Ljudbänken #4: Hökarängen

For six weeks Swedish composer Leo Correia de Verdier’s new piece will flow out of Ljudbänken in Hökarängen, Stockholm. This is part four of Audiorama and Stockholms konst’s three-year project where six artists are invited to create sound art for different locations in Stockholm.

Ljudbänken fortsätter sin vandring genom Stockholm och dess ytterstadsområden. I sex veckor – till och med fredag 24 maj – kan du höra musikern och ljudkonstnären Leo Correia de Verdiers nyskrivna verk “Det går över” för Ljudbänken i Hökarängen.

Verket invigs fredag 12 april av Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl. Ljudkonstnären Leo Correia de Verdier är på plats och presenterar sitt ljudverk, vars syfte är att ge tröst – välkomna!

Plats: Vid fontänen på David Helldéns torg, Hökarängens Centrum, T-Hökarängen. Adres: Pepparvägen 5 / Hökarängsplan 11 (karta).
Tid: Fredag 12 april–fredag 24 maj.
Invigning: Fredag 12 april kl 15.00.

Dela gärna vårt Facebook-event:
facebook.com/events/268709087412448

Läs mer om projektet:
Ljudbänken – treårigt ljudkonstprojekt
Ljudbänken #1: Skärholmen – Catti Brandelius
Ljudbänken #2: Tensta – Marta Forsberg
Ljudbänken #3: Humlegården – Hans Rosenström


Leo Correia de Verdier. ©Bodil Bolstad/Audiorama

Leo Correia de Verdier. ©Bodil Bolstad/Audiorama

Leo Correia de Verdier: Det går över

Ljudverket Det går över är ett försök att trösta lyssnaren. Ljuden – Leo Correia de Verdiers egen röst och Adina Sabins cello – kombineras med rundgångar och resonanser i en stor plåt.

Ljudkonstnären Leo Correia de Verdier är född i Salvador i östra Brasilien. Hon är uppvuxen i Sverige och Brasilien. Hon hämtar sina intryck från klassisk musik och från sina länders folk- och populärkultur. Hon intresserar sig för sociala och rituella aspekter av musik och för hur människor uppfattar ljud i oväntade situationer. Trots sin lekfullhet har Leo Correia de Verdiers verk en allvarlig underton. Hennes musik är komplex i sin blandning av skörhet och styrka, förfining och råhet. Ljuden i dessa kompositioner är ofta trasiga syskon till klassiska klanger som sätts ihop på ett nytt sätt.

Bakom den skenbara enkelheten finns en sofistikerad balansgång mellan olika stilistiska referenser som utmanar lyssnarens invanda relation till musiken. Utan att förlora sin egen röst är Leo Correia de Verdier mån om lyssnarens djupa upplevelse. Hon uppmanar till ett engagerat och medskapande lyssnande där förundran, tankar och känslor väcks.

Stycket för Ljudbänken har Leo Correia de Verdier skapat i samarbete med cellisten Adina Sabin, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) och Musikhögskolan i Göteborg och med uppdrag såväl som soloartist och som medverkande i kammar- och symfoniorkestrar. Tillsammans delar de intresset att hitta nya miljöer och sammanhang där musiken kan ta plats.

Leo Correia de Verdier, född 1980, har studerat vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Piteå, på Gotlands Tonsättarskola och Janáčkova konzervatoř, Ostrava, Tjeckien. Hon skriver för de flesta sorters ensembler, från instrument som solooboe och harpa, symaskin och elektronik, till kör och orkester. Hon har bland annat skapat för Hidden Mother, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och kvartetten Pärlor för svin.

soundcloud.com/leo-correia-de-verdier

Stygn (video)
https://www.youtube.com/watch?v=KqhTkRP8Fb4

Stygn (live at ISCM World New Music Days 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=1SP7P8tBxms


Ljudbänken är tillverkad av designern och möbelformgivaren Jonas Wahlström.   ©Mattias Ek/Stockholms stad  ( CC BY-NC-SA 2.5 SE )

Ljudbänken är tillverkad av designern och möbelformgivaren Jonas Wahlström.
©Mattias Ek/Stockholms stad (CC BY-NC-SA 2.5 SE)

Kontakt Audiorama:  
Magnus Bunnskog
Konstnärlig ledare
08-611 25 22 (vxl) 
name.surname [at] audiorama.se

Kontakt Stockholm konst: 
Frida Cornell
Curator och projektledare
08-508 31 336
name.surname [at] stockholm.se

stockholmkonst.jpg
 

Stockholm konst arbetar för och med stockholmarnas egen konst. 
www.stockholmkonst.se

Earlier Event: April 1
Compoz c/o Scenkonst Sörmland